24.september, 2019

7 vecí, ktoré overte, kým kúpite pozemok

Každý pozemok má svoje hranice. A nie sú to len hranice pozemku. Sú to limity územné, právne, fyzikálne. Keď hľadáte pozemok pre Váš nový dom, často už máte základnú predstavu, ako by mal dom vypadať, aj aký by mal byť veľký. Avšak, pokiaľ si predom nezistíte za akých podmienok je možné na vašom budúcom pozemku stavať, môžete byť neskôr prekvapení, že vaše zámery pôjde realizovať veľmi ťažko.

ČO PREVERIŤ, KÝM PODPÍŠETE KÚPNU ZMLUVU?

1. ORIENTÁCIA POZEMKU K SVETOVÝM STRANÁM.

Rozmery, tvar a svahovitosť pozemku. Tieto parametre majú zásadný vplyv na umiestenie domu na pozemku a či sa na pozemok so svojimi rozmermi vôbec vojde. (Musíte dodržať „odstupy“ od susedov min. 3m od hranice pozemku). Je výhodné orientovať obývaciu izbu a terasu na juh, alebo západ. Výhodou sú popoludia a víkendy strávené na slnkom vyhriatej terase. Vstup do domu je lepšie orientovať z druhej strany – zo severu, alebo východu. Kuchyňa často býva tam, kde na ňu zvýši miesto. Ale kuchyňa by mala byť stred domu. Ale také nedeľné raňajky pri východe slnka má taktiež svoje kúzlo, alebo smerom do ulice. Budete sa môcť ľahko pozrieť, kto k vám mieri.

2. DOSTUPNOSŤ INŽINIERSKYCH SIETÍ A PRÍSTUPOVÁ KOMUNIKÁCIA

Umiestnenie týchto sietí síce nemusí priamo ovplyvniť výstavbu domu do podoby, akej ste si predstavovali, ale môže to významne ovplyvniť celkové náklady. Napríklad výstavba záchytky pre odpadové vody stojí cca. 6 000,- eur. Ak nie je možné pripojiť sa k plynu, je nutné zvážiť alternatívne spôsoby vykurovania. Elektrina síce býva dostupná vždy, ale overte si radšej na príslušnom rozvodnom závode kapacitu siete. Či nebude problém s vaším pripojením.

3. LIMITY DANÉ ÚZEMNÝM PLÁNOM

Nutnosťou je overiť na príslušnom stavebnom úrade aj obecnom úrade, ako je regulované funkčné využitie a aký môže byť dom veľký. Nie je výnimočné, že je v mieste predpísaný napr. tvar strechy (sedlová, rovná, pultová), max. veľkosť zastavanej plochy domom, počet nadzemných podlaží, výška domu, výška hrebeňa strechy, či výška rímsy. Taktiež môže byť predpísaná vzdialenosť domu od ulice.

4. ĎALŠÍ ROZVOJ ÚZEMIA

Zistite, aké má obec plány s ďalším rozvojom výstavby. Spýtajte sa, čo sa plánuje stavať v okolí. Ak susedí váš pozemok s ďalším voľným pozemkom-pozemkami, overte si s akou zástavbou sa tam do budúcna počíta.

5. PODLOŽIE PRE ZÁKLADY DOMU A VODA NA POZEMKU

Taktiež je dobré vedieť, aké sú podmienky pre základy domu v lokalite a samozrejme, ako to je s hladinou spodnej vody, pokiaľ chcete stavať pivnicu. Geologické podmienky Vám síce väčšinou v stavbe nezabránia, ale môžu ju významne predražiť. A pokiaľ je v blízkosti nejaký potok, alebo rieka, majte sa na pozore. Skôr, či neskôr sa rozvodní.

6. OCHRANNÉ PÁSMA

Inžinierske siete v okolí, ktoré nemusíte ani vidieť. Môžu mať ochranné pásma, ktoré do vášho pozemku smú zasahovať a významne tak obmedziť stavbu vášho domu.

7. ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY

Opýtajte sa na úrade, aká je pravdepodobnosť archeologického nálezu na danom pozemku. Ten by totiž značne skomplikoval a zdržal stavbu domu.

Ak ste si neistí, či Vám nič neuniklo, oslovte architekta z okolia, aby sa šiel pozrieť na pozemok, ktorý ste si vybrali (a chystáte sa kúpiť). Iste vám zdarma povie svoj názor.

PÁČI SA VÁM TAM?

Stáva sa, že pri výbere toho správneho pozemku sa človek nechá zaslepiť množstvom objektívnych kritérií ako napríklad: vzdialenosť do mesta, kam budú deti chodiť do školy, či je tam kanalizácia, plyn a podobne a úplne zabudnete, či sa Vám tam “páči”.

Objektívne kritéria sú bezo sporu dôležité. Ale skúste si najskôr predstaviť, ako budete na danom mieste žiť. Dajte tentokrát na svoje pocity, či ste si našli miesto, kde chcete vybudovať svoj domov. Každé miesto má svojho ducha, charakter a ovplyvňuje, aký dom budete stavať a ako sa v ňom budete cítiť.

DOPORUČENIE:

Než sa vydáte na úrady, vybavte sa výpisom z katastru nehnuteľností a snímkou katastrálnej mapy. Na katastrálny úrad samozrejme nemusíte chodiť, bude vám stačiť výpis z internetu. Zistite si tiež, kto budú Vaši susedia? Chystáte sa vedľa nich stráviť veľkú časť svojho života a tiež budete potrebovať ich vyjadrenia k stavbe vášho domu.

PRI NÁKUPE POZEMKU NEPREHLIADNITE ANI PRÁVNE ZÁLEŽITOSTI.

Pri vlastnom nákupe nehnuteľnosti neváhajte využiť služby osvedčeného advokáta. Ten preverí kúpnu zmluvu, skontroluje či má predávajúci titul k predaju a overí pozemok ,či nie je zaťažený dlhmi ani vecnými bremenami a podobne. Spôsob zaplatenia kúpnej ceny zvoľte najlepšie prostredníctvom notárskej úložky, alebo viazaného účtu v banke. Pre všetkých by to mala byť bežná záležitosť. Niečo to síce stojí, ale všetky strany majú istotu, že nehnuteľnosť bude prevedená a cena uhradená. Viac Vám poradí notár, vaša banka, či advokát.